epiloog

Ondanks vermaningen van familie en de dokter zou Karel koppig de Ronde van Frankrijk van 1961 volgen, maar ziekte en uitputting dwongen hem voortijdig naar België terug te keren.

Karel Steyaert was pas 79 jaar geworden toen hij stierf op 21 december 1961 in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Deinze.
Twee dagen later werd hij onder massale belangstelling en in het bijzijn van de ganse Belgische wielerwereld ten ruste gedragen op het gemeentelijk kerkhof van Sint-Martens-Latem.

Karel Van Wijnendaele leeft verderOp 25 augustus 1962 werd de eerste Trofee Karel Van Wijnendaele georganiseerd door WSC Torhout, een wielerwedstrijd voor liefhebbers.

Op 4 april 1964 werd helemaal bovenaan op de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderenstraat een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van Karel Van Wijnendaele en in Sint-Martens-Latem werd er een straat naar hem genoemd, de Karel Van Wijnendaelelaan.

Van 1979 tot 2015 werd jaarlijks ter nagedachtenis van Karel de Trofee Karel Van Wijnendaele als een recreatieve fietsrit ingericht door VCKVW.
In 1991 werd in Sportweekend, het sportprogramma na het Nieuws op zondagavond, een reportage uitgezonden van de 12de editie van de Trofee.
de erfenis

Karel Van Wijnendaele is ongetwijfeld de belangrijkste pionier van de Vlaamse sportjournalistiek.
Hij stond destijds mee aan de wieg van de huidige UCI Protour en van de mondialisering van de wielersport.
Karel verhief de Ronde tot de wielerhoogmis van Vlaanderen, en ligt aan de grondslag van de grote populariteit die de Ronde en het wielrennen in ons land genieten.
En boven alles spraken zijn artikels de bevolking dermate aan dat het analfabetische wielerliefhebbers aanzette tot het leren lezen.

Karel Van Wijnendaele schreef meer dan 11.000 artikels en bleef tot aan zijn dood hoofdredacteur van Sportwereld, de sportrubriek van het Nieuwsblad.


bibliografie

Het rijke Vlaamsche wielerleven door Karel Van Wijnendaele
De Flandriens door Herman Chevrolet
En de broodrenner, hij fietste verder door Patrick Geldhof, Dries Vanysacker
Koarle, vader van de Ronde van Vlaanderen door Rik Vanwalleghem
Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis door D. Vanysacker