sportwereld
Karel genoot reeds enige bekendheid als occasioneel schrijver bij De Thouroutenaere en als freelance sportjournalist bij het in 1909 gestichte Izegemse Sportvriend en de Antwerpse sportkranten Het Sportblad en Onze Kampioenen.
Hij schreef onder de pseudoniem Karel Van Wijnendaele, verwijzend naar de naam van het gehucht waar hij opgegroeid was.
De oprichting van Sportwereld

Sportwereld bood Karel de gelegenheid zijn drie passies te combineren: zijn liefde voor literatuur, het wielrennen en de Vlaamse taal.
De krant werd snel populair en kon een jaar later reeds rekenen op een oplage van meer dan tienduizend exemplaren per editie.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Sportwereld vervangen door De Telegraaf-Sportwereld, een algemeen informatiekrant. Opmerkelijk is dat alle sportjournalisten plots oorlogscorrespondenten werden.
immense populariteit
Na de Eerste Wereldoorlog hervatte Karel Van Wijnendaele in 1919 zijn activiteiten voor de sportkrant en werd tot hoofdredacteur bevorderd. Sportwereld werd tijdens de jaren twintig immens populair met oplagen tot 200.000 exemplaren en publiceerde speciale edities zoals de Geïllustreerde Sportwereld en Sportwerelds Almanak. Tijdens de jaren dertig werd er zelfs een dagelijks bijblad, Het Algemeen Nieuws, aan toegevoegd.Vele kranten spiegelden zich aan het succes van Sportwereld, die tot diep in de jaren dertig het enige Nederlandstalige Belgische persorgaan was dat dagelijks een uitgebreide sportverslaggeving bood, en haar journalisten, die met hun sportartikels de lezer tot de verbeelding sprak.
In 1925 kocht Karel Van Wijnendaele zich in bij Sportwereld en werd mede-eigenaar. Na de dood van Leon Van Den Haute op 23 februari 1931 kreeg hij alle aandelen in handen en was de enige eigenaar van de sportkrant.

Het Nieuwsblad-Sportwereld
Toen bij de andere kranten meer aandacht werd besteed aan de sportrubrieken daalde vanaf de tweede helft van de jaren dertig langzaam het marktaandeel van Sportwereld. Na dalende inkomsten verkocht Karel in 1939 Sportwereld aan de Standaardgroep, dat als sportkatern aan het Nieuwsblad werd gekoppeld.Tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen het blad onder de titel Het Algemeen Nieuwsblad-Sportwereld.
Na de repressie duurde het nog tot 1947 voor Het Nieuwsblad-Sportwereld en De Standaard opnieuw mochten gepubliceerd worden. Langzaam herbeleefde de Standaardgroep het succes van voor de oorlog en nam eind de jaren vijftig De Gentenaar en Het Handelsblad over.
Overnames en fusies
In 1976 werd de Standaardgroep failliet verklaard en werden De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar overgenomen door de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM). In 2006, exact 30 jaar na de oprichting van de Vlaamse Mediamaatschappij, werd beslist om onder een nieuwe naam te opereren: Corelio Publishing NV.In 2013 richtten Corelio en Concentra samen Mediahuis op.
Lees verder op de pagina Ronde van Vlaanderen »